Téged is érdekel a hőszivattyú működése? Innen megismerheted!

Manapság már sokkal több lehetősége van az embernek a lakhelye kifűtésére, mint régen. Akár csak 50-60 évvel ezelőtt is, mi közül lehetett válogatni? Fűthettél fával, szénnel, olajjal vagy gázzal, és ennyi. Nem voltak alternatívák, környezetkímélő, megújuló energiát hasznosító módszerek. És akkor még nem is beszéltünk a 19. századról, a szén aranykoráról, amikor a nagyvárosokban megmaradni is nehéz volt a koromtól és a füsttől… Napjainkban viszont merőben más a helyzet, hála a technika fejlődésének. Bárki számára elérhetővé váltak az olyan háztartási csodák is, mint például a hőszivattyú, ami az egyik leggazdaságosabb megoldás az energiahatékony fűtésre. Tény, hogy sokan még nem ismerik, és nem is mindegyik fajta alkalmas mindenkinek, de ez egy helyszíni vizsgálattal, illetve egy földméréssel könnyedén kiderülhet. A hőszivattyú működése ráadásul egyáltalán nem olyan bonyolult, mint azt elsőre hinnéd! Honnan tudom mindezt? Onnan, hogy engem is határozottan elkezdett érdekelni a dolog, és kicsit utánanyomoztam. És amit találtam, az a klimaglobal.eu oldala, ahonnan minden hasznos infót el lehet sajátítani egyszerű, egyértelmű, befogadható formában.

Szóval, ezek szerint Téged is érdekel a hőszivattyú működése. Őszinte leszek, mielőtt utánanéztem volna, én is csak a sötétben tapogatóztam. El sem tudtam képzelni, hogy hogyan működhet, hogyan képes a hőt szivattyúzni, mikor az nem egy megérinthető fizikai valami, csak energia, amennyire én tudom. De a klimaglobal.eu oldalán erre is találtam választ. És arról is teljes mértékben meggyőzött, hogy egy hőszivattyú rendszer az egyik legokosabb befektetés, amit csak el lehet képzelni, mivel olcsón üzemeltethető, jó hatásfokú, és rengeteget le tud faragni a tulajdonosa rezsiköltségeiből. Mondtam is a férjemnek, hogy ezt kerestük, ez az, amiről évek óta gondolkodunk, csak nem tudtuk megfogalmazni. De ha az ember nem ismer valamit, akkor miért jutna eszébe? Szóval a lényeg, hogy a hőszivattyú működése közel sem olyan bonyolult, csak jó helyen kell utánanézni!

Ahogy kutakodtam, több oldalba is belefutottam, ami azt ígérte, hogy most elmagyarázza a hőszivattyú működését. De csalódnom kellett, mert 10-ből 9 esetében úgy tűnt, hogy maga az az ember sem igazán értette, aki írta. Lehet fizikai fogalmakkal dobálózni meg innen-onnan összeollózott táblázatokkal villogni, de ha nem áll össze a kép, akkor kár is volt belekezdeni. Eleinte engem is inkább csak összezavart a sok hablaty. Aztán végül belebotlottam a Klímaglobál Kft. weboldalába, ahol végre sikerült választ kapnom a kérdéseimre! Végre megértettem, milyen is a hőszivattyú működése! Mi több, az elolvasása után még sokkal szimpatikusabb lett számomra ez a fajta háztartási erőmű-típus, mint mielőtt különösebben értettem volna. Azt tudtam, hogy jó és hatásos, de azt nem, hogy miért. A klimaglobal.eu-n viszont olyan egyszerűen és egyértelműen le van írva, hogy még én is, akinek annyi érzéke van a fizikához, mint egy újszülött kismacskának, is megértettem.

Az egésznek a lényege, hogy a rendszer hőt von el valamilyen külső közegtől, és azt a belső fűtési rendszerben található víznek adja át, ami ezáltal felmelegszik, és lehet vele fűteni. Vagy éppen levegőt melegít fel, és azzal tehetjük kellemessé a lakásunk atmoszféráját. A lényeg a hőcserén van, vagyis az egyik helyről elvonjuk, a másikhoz hozzáadjuk, és máris minden működik! Ezt a hőcserét alacsony forráspontú gázzal oldják meg, egy kompresszor segítségével. Voltaképpen áramot csak ez a kompresszor és a keringető szivattyú fogyaszt, a többi működik a fizika törvényei szerint. Egyébként a működésétől függően többféle hőszivattyú is létezik, nem csak egy, de ahogy észrevettem, ez a része már tényleg az emelt szint, olyanok tudják, akik ezzel foglalkoznak vagy alaposabban utánanéznek.

A hőszivattyú működése a fajtájától is függ, vagyis, hogy milyen közegből vonja el azt a bizonyos hőmennyiséget. Van olyan, amelyik földből, mások vízből, és olyan is akad szép számmal, ami a külső levegőből. Eszerint megkülönböztethetünk:

  • levegő-levegő hőszivattyút,
  • levegő-víz hőszivattyút,
  • víz-víz,
  • valamint talajszondás
  • és talajkollektoros hőszivattyúkat.

Az elnevezések érdekesek, de egyértelműek: az előbbi a hőforrást, az utóbbi a felmelegített közeget jelzi. Vagyis egy levegő-levegő hőszivattyú a külső levegő hőenergiáját vonja el, és a belső levegőt melegíti. Vagy egy talajkollektoros rendszer a föld felső rétegének hőjét vonja el, és azzal melegíti fel a fűtésrendszerben keringő vizet. Nagyon elmés kis találmány, azt el kell ismerni! Az olyan esetekben, amikor nem levegőből történik a hőcsere, szükség van valamiféle csőhálózatra, amiben a hőcserélő gázt keringetni lehet, így az a teljes útja során képes a nyomás hatására halmazállapotot váltani, ezzel a csövet körülvevő környezetből hőt kivonni. A fúrt kutas, vagyis víz-víz rendszer esetén a talajvízből, míg a talajjal kapcsolatosaknál a földből. Nagyjából így néz ki tehát a hőszivattyú működése.

hőszivattyú működése

Nem mindegy azonban, hogy hová szeretnél magadnak hőszivattyút, ugyanis nem minden ingatlan alkalmas mindegyikre. Ha például nem elég nagy a telek, vagy túl alacsonyan fekszik, netán túl mélyen van a talajvíz, az némelyiknél kizáró ok lehet. Ezért érdemes mindenképpen elvégeztetni a helyszíni felmérést és adott esetben egy földmérést, hogy kiderüljön: alkalmas-e a házunkhoz tartozó telek a hőszivattyúra. Ha például talajkollektorosban gondolkodunk, annak egy viszonylag nagy, 30-50 négyzetméteres terület kell, amit ráadásul ki is kell ásni 1.5-2 méter mélyen ahhoz, hogy a csőhálózatot megfelelően le lehessen fektetni. Nem szabad, hogy fák legyenek körülötte vagy építmények, mert ha beárnyékolják a talajfelszínt, akkor az nem melegszik fel, és így a hőszivattyú sem lesz olyan hatékony. Akiknek kisebb a kertje, sokkal jobban járnak egy levegő-levegő rendszerrel, hiszen annak csak egy 1-2 négyzetméteres betonalap kell, és arra el lehet helyezni a kültéri egységet minden gond nélkül.

Ha nem találtam volna meg a klimaglobal.eu oldalát, talán még mindig egy rejtély lenne számomra a hőszivattyú működése. De abban mindenesetre biztos vagyok, hogy a többi oldalról ennek a sok információnak a töredékét sem tudtam meg. Szóval ha Téged is elkezdett érdekelni a téma, akkor javaslom, hogy látogass el magad is a Klímaglobálhoz, és mindent megtudhatsz, mindenre választ kaphatsz, ami kérdés csak felmerülne benned. De ha még mindig vannak kétségeid, akkor feltétlenül érdemes velük kapcsolatba lépni, hiszen a szakembereik töviről hegyire el tudnak mindent magyarázni. És ha végül oda jut a dolog, hogy rászánod magad az árajánlatkérésre, a klimaglobal.eu munkatársai komolyan veszik a dolgot, és végleges ajánlatot csak akkor kapsz, ha már sikeresen megvolt a helyszíni felmérés, és az ingatlanod tényleg alkalmas a fejlesztésre. Persze van még jó néhány szempont, amit figyelembe kell venni, ezekre most nem térnék ki különösebben, mivel a hőszivattyú működése volt jelenleg a fő téma, amit ki akartam fejteni. De ha kíváncsi vagy rá, hogy mi minden feltételhez van még kötve egy hőszivattyú rendszer eredményes kiépítése és működtetése, akkor ismét javaslom, látogass el a klimaglobal.eu oldalára, és nézz utána! Nem fogod megbánni!