Tanácsot kaptam a cégalapítással kapcsolatban

Sokat írtam már Tomiról, aki beteljesítette gyerekkori álmát és földmérő lett. Sőt, nem csak, hogy az lett, hanem már saját cége is van, amiben dolgozhat. A több éves tapasztalata miatt tőle kértem tanácsot, hogy hogyan is kell céget alapítani.

Először is javasolt nekem egy weboldalt, ahol egyrészt minden nagyon részletesen le van erről írva, másrészt még tudnak is nekem segíteni benne: topcegalapitas.eu/szekhelyszolgaltatas. Azután elmondta, hogy ő is szívesen segít, de ő is ettől a cégtől tanult meg mindent és a mai napig ők adják számára a székhely szolgáltatást.

Szóval mik is az első lépések? Először is el kell dönteni, hogy milyen cég formát szeretnék. Ez lehet többek között Kft, Bt vagy akár egyéni vállalkozás is. Ez sok mindentől függhet, mint például a tulajdonosok számától, a tevékenységtől vagy a rendelkezésre álló tőkétől is. A cég alapításhoz kell egy ügyvéd, egy székhely, ehhez tulajdoni lap, aláírás minták és jogi képviselet is. Ez így elég bonyolultnak hangzik, ráadásul székhelyem sincs, így hajlok arra a megoldásra, amit a weboldalon ajánlanak: topcegalapitas.eu/szekhelyszolgaltatas.

Ebben az esetben egyrészt átvállalnák az alapítás költségeit, másrészt a székhely problémám is megoldódna. Hogy ez mit jelent pontosan? Lenne egy hely, ahova be lenne jelentve a cégem. Ide kiteszik a cégtáblát, átveszik a hivatalos leveleimet és még a tárgyaló termeket is használhatnám. Cserébe nincs cégalapítási költség, se iroda bérleti díj, se postára járkálás. Egy csomó terhet levesznek a vállamról és még pénzt is spórolnék vele.

Oké, akkor már csak választanom kell a lehetséges székhelyek közül. Az egyik lehetőség a főváros. Ebben az a jó, hogy közel van, jó a tömegközlekedés és elég patinás, elegáns tárgyaló termekbe vihetem a jövőbeli ügyfeleim, amitől az én szolgáltatásom is prémiummá válhat. A másik lehetőség Újlengyel, ami egy Pest megyei település és az a fő előnye, hogy ott nem kell iparűzési adót fizetni. Nincs túl messze Budapesttől sem, de mindenképp kell hozzá autó. Szerintem nekem most nagyon fontos minden költséget megfogni, így az adókat is, szóval a második opció felé hajlok.

Na de mit kell még tennem, hogy megalapuljon a cégem? Először is megrendelem a cégalapítást ettől a cégtől, akinek a weboldalát böngészem. Meg kell nekik adnom a társasági formát, a tagokat, és a cég nevét is. Ez nem olyan könnyű feladat, mint amilyennek látszik. Frappánsnak kell lennie, rövidnek, tömörnek és nagyon egyedinek. Nem szabad egyeznie már meglévő cégekkel, amikről szerencsére van egy lista fent a neten.

Jó hosszú ezután még a feladatok sora, így az lesz a legjobb, ha rögtön bele is fogok!