Napelem akkumulátor – tudjátok, hogy mi az a szigetüzemű rendszer?

Egy építkezés legfontosabb kezdőpontja a pontos felmérés. Hogyha a felmérés nem pontosan történik, akkor a tervek sem a helyszínnek megfelelően készülnek majd el és a kivitelezés során nem várt nehézségekbe botlik majd az ember. Ha viszont a felmérés pontosan történik és a tervek tökéletesek a helyi igényekre szabva, akkor semmi nem állhat a kivitelező útjába, amikor majd megvalósítani készül a tervet. A földmérő feladata éppen ezért kulcsfontosságú, hogy valóban pontosan állapítsa meg a területi viszonyokat minden tekintetben. Ha ezt sikerül helyesen megtenni és elvégezni, akkor a többi része a feladatnak már jó alappal indulhat el. Ha viszont már itt hiba csúszik a gépezetbe, az egész ügy hamar összeomolhat.

Napelem telepítés során is nagyon hasonló a helyzet. Hogyha pontosan vannak felmérve a helyszíni adatok és megrendelői igények, akkor nincs gond és már jöhetnek is a panelek. A felmérés során az egyik legfontosabb adat az, hogy van egy hálózatra való csatlakozási lehetőség. Ha nincs, akkor szigetüzemű rendszert kell kiépíteni, amit talán időnként a napelem akkumulátor néven is lehet hallani bizonyos körökben.

Szóval szigetüzem. A napelemesrendszerek.info oldalon erről meglehetősen sokat lehet olvasni, ezért, ha részletesebb infókra vágytok, akkor mindenképpen ajánlom, hogy navigáljátok el magatokat oda is. Ami viszont ezt a blogot illeti, igyekszem itt is hasznos információkkal szolgálni, nem is csépelem tovább a szót feleslegesen.

Abban az esetben, hogyha egy kiépített infrastruktúrától különálló telephelyen szeretnénk napelemes rendszer kiépíteni, könnyen abba a helyzetben találhatjuk magunkat, hogy szigetüzemű megoldást kell alkalmaznunk. Ez akkor jöhet elő, hogyha a helyszín valóban nincs összeköttetésben a központi hálózattal, nem csatlakozik valamelyik áramszolgáltató vezetékére, hanem önellátó üzemmódban működik. Ilyenkor kell szóba jönnie a napelem akkumulátor kérdésének. Hogy miért? Az egészen pontosan a napelemek működési elvéig nyúlik vissza.

A napelemes rendszerek működésük során ugyebár a nap energiájából nyernek energiát a háztartások számára, amelyet a rendszer szerves elemét képző inverterek alakítanak át váltóárammá, hogy azt mondjuk a konyhában is gond nélkül használni is lehessen. A napelemek normál esetben a nap összes világos, napos órájában termelnek – persze az időjárás befolyásoló tényező, de nem olyan mértékben, mint az éjjelek és nappalok váltakozása. Tehát azt lehet mondani, hogy egy napelem, hogyha nem takarja el a naptól semmi, akkor egész nap termel. Az viszont gondolom nem lep meg senkit, hogy mi, fogyasztók pedig nem igényeljük egész nap folyamatosan ezt az energia mennyiséget, sokkal inkább egy-egy időpillanatban egy nagyobb adaggal. Éppen ezért a napelemes rendszerek úgy vannak kitalálva, hogy normál esetben amennyit kell, annyi energiát elhasználnak a háztartásban, a többit viszont gond nélkül feltöltik a hálózatra. Amikor pedig nincs napsütés, akkor gond nélkül visszaveszik ezt a feltöltött energiát, vagy úgy is mondhatnám, hogy meghitelezett energiát. Erre ugye azért van nagy szükség, mert az energia tárolásának a hatékony módja még mindig nem az igazi, tehát ha egy mód van rá, akkor sokkal hatékonyabb azon nyomban elhasználni, mint sem későbbre tárolni. Vannak azonban olyan körülmények, ahol ez a hagyományos út nem megoldható.

Itt jönnek képbe a szigetüzemű napelemes rendszerek, vagy a már korábban említett szóval élve a napelem akkumulátor. Ezekben az esetekben az a helyzet áll elő, hogy nincsen a hálózatra való csatlakozási lehetőség, vagy ha esetleg mégis volna, valamiért nem megoldott a visszatáplálás. Ekkor rendkívül jól jön az, hogy napelem akkumulátor segítségével mégis elraktározzuk az energiát és akkor használjuk fel, amikor már nem jön a napból aktívan több energia (tehát tipikusan éjszaka).

A szigetüzemű napelemes rendszereknek és a napelem akkumulátor rendszereknek természetesen többféle kivitelezési lehetősége van. Arról pontosabbat, vagy közelebbit, hogy mit, hogyan érdemes kiépíteni, akkor lehet megtudni, hogyha a hely adottságait sikerül pontosan felmérni. Szóval, én minden esetben azt tanácsolom, hogy kérdezzetek meg egy szakértőt, akár a napelemesrendszerek.info oldalon keresztül, mert ő tutira jó tippel szolgálhat majd a napelem akkumulátor témakörében. Összességében nem kell tartani a szigetüzemű rendszerektől, mert nagyon izgalmas a tervezésük és kivitelezésük, csak talán egy fokkal több odafigyelést igényel, mint mondjuk egy hagyományos, hálózatra direkt visszatápláló napelemes rendszer.