Földmérés után intéztük a napelemeket

A barátom geodéziával, földméréssel foglalkozik, ami számomra elég unalmas, ő viszont nagyon szereti. Leginkább azt, hogy mozgalmas a munkája, ráadásul rugalmas is, jöhet-mehet, nem pedig egy irodában ül egész nap. Neki mindig is ez volt a vágya, hogy ne legyen annyira kötött a munkája. Persze, vannak olyan napok, amikor reggeltől estig dolgozik, de nem bánja, mert úton van mindig. Nyilván vannak kevésbé mozgalmas időszakok is, de ez így van jól. Plusz, igazából a saját maga főnöke, úgyhogy az idejét is ő osztja be.

Pár hete egy mozgalmasabb nap után, amikor hazajött, mesélte, hogy egy olyan telken volt, ahol a házon voltak napelemek. Titkon már rég gondolkozott rajta, hogy a mi házunkra is kellene egy jó kis rendszer, de semeddig nem jutott a dologgal, úgyhogy kapóra jött pont, hogy ki tudta kérdezni a háznak a tulaját.

Ő nagyon elégedett volt vele, még azt is elárulta, hogy a napelempalyazatok.hu-tól kért árajánlatot, és végül ők is végezték a kivitelezést. Azt is tőle tudjuk, hogy van egy árajánlatkérő űrlap az oldalon, amit kitöltve kérhetünk egy előzetes árajánlatot, amivel ha egyetértünk, akkor egy ingyenes helyszíni felmérés során pontosíthatunk. A felmérésnél nyilván megnézik, hogy alkalmas-e a házunk egy napelem rendszer telepítésére.

Azt is mondta, hogy bár nem olcsó, ez ne ijesszen el minket. Ugyanis, azt mondta, hogy vannak “Napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás“. Ez már az én kíváncsiságomat is felkeltette, úgyhogy fel is kerestük az említett weboldalt, és valóban azt láttuk, hogy több lehetőség is van arra, hogy megvegyük a napelemeket úgy, hogy ne kelljen egyszerre kifizetni a milliós árat érte.

Például van ez az új állami támogatás, ami a családosoknak nyújt elsősorban segítséget: különböző felújítási, és korszerűsítési munkálatok költségeihez járulnak hozzá. Méghozzá a felújítás összegének a feléig, de maximum 3 millió forintig visszatérítik a belefektetett pénzt. És ez napelemekre is érvényes! Ami remek, de ránk nem vonatkozik, csak mindenképpen meg akartam említeni. Viszont, amivel mi is tudunk élni, az nem más, mint a 0%-os hitel lehetősége. Ezt a hitelt a Magyar Fejlesztési Bank biztosítja, minimum 500.000, maximum 10 millió forint értékben. Persze, ehhez is, mint minden hitelhez, szükséges a 10%-os önerő megléte, ami azért nem nagy összeg egy napelem rendszer esetében. Ez a lehetőség nem csak ahhoz nyújt kíváló lehetőséget, hogy napelemeket telepítsen az ember a házára, de különféle energiahatékonysági fejlesztésre lehet használni, például az ablakok cseréjére.

Mi nem is késlekedtünk, másnap felhívtuk a Pentele Solar Kft.-t, akikhez ugye a napelempalyazatok.hu oldal is tartozik, hogy érdeklődjünk egy kicsit mindenről. Nagyon segítőkészek voltak, és végül abban maradtunk, hogy kérünk tőlük az árajánlatkérő űrlap kitöltésével egy előzetes árajánlatot, majd egyeztetünk egy helyszíni felmérést, ami számomra meglepő módon teljesen ingyenes! Még abban az esetben is, ha végül visszalépnénk a dologtól. Nekem ez nagyon szimpatikus, hiszen így nincs semmilyen kényszer az emberen, úgyhogy biztos voltam benne, hogy ha minden rendben lesz, akkor tuti, hogy ők fogják elvégezni a telepítést is.

Napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás

Jelenleg ott tartunk, hogy hamarosan ki fognak jönni elvégezni a felmérést. Én nagyon izgulok, és nagyon várom, mert szeretném, hogy legyenek napelemeink, leginkább azért, hogy tehessünk valamit a környezetünkért, a magunk szintjén. Na meg persze az sem éppen elhanyagolható szempont, hogy spórolni is fogunk tudni, hiszen nem kell majd villanyszámlát fizetnünk.

Ha nem tudtuk volna meg, hogy léteznek napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás, akkor szinte biztos, hogy még mindig ülnénk a dolgon, és gondolkoznánk rajta.