Az acelpartner.hu, és a földmérő állvány története

Ha azt mondom földmérés, valószínűleg mindenkinek szakemberek jutnak eszébe, ahogy tudományos tekintettel egy fura, sárga állványra szerelt kameraszerűség segítségével vizsgálgatják a területet. Mindig csodáltam ezeket a futurisztikus eszközöket, és soha nem tudtam elképzelni hogyan működhetnek. Alkalom adtán egy-két építő mérnök barátom megpróbálta elmagyarázni, de többségében az ilyen kísérleteknek „Na jó inkább igyunk még egy sört” lett a vége.

Szerencsére a földmérő eszközöknek nem csak a bonyolult mérőfej képezi a részét, hanem a magamfajta közember által könnyebben értelmezhető, mégis nagyon vagány, különleges külsejű állvány is. Ez készülhet fából, és persze fémből. Kíváncsiságom odaáig fajult, hogy elkezdtem kutatni, mégis hogyan tudják ilyen precízen megmunkálni ezeket az eszközöket? Az még oké, hogy a fát lehet faragni, de a fémekkel mit kezdenek? A fémet nehéz fúrni, nehéz vágni és cipelni is nagyon nehéz.

Ekkor találtam rá az acelpartner.hu oldalára. Egy 100%-ban magyar vállalkozásra, amely mindenféle fém megmunkálással foglalkozik. A weboldalt böngészve – amely úgy van kialakítva, és megírva, hogy még egy abszolút laikus számára is tud hasznos információkat nyújtani – megkaptam a választ nyomasztó, fémek megmunkálásával kapcsolatos kérdéseimre.

Vannak például különböző vágási technikák. A lángvágást úgynevezett CNC vezérlésű eszközök végzik. Ezt a technológiát általános, és enyhén ötvözött acéloknál alkalmazzák. A plazmavágás összetettebb szénacéloknál, és erősen ötvözött acéloknál alkalmazott eljárás. Az Acélpartner mindkettővel foglalkozik. Csúcstechnológiás eszközeikkel ipari mértékben tudják vágni a legkülönbözőbb formákra az acéldarabokat. Ezzel a „hogyan lehet a fémeket vágni” kérdésemre megkaptam a választ.

Megtudtam azt is, hogy a faragás hogyan történik. Ehhez az Acelpartner CNC forgácsolási technológiát alkalmaz. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a szakember megadja a számítógépnek milyen formákat hozzon létre a fémdarabból. Ez után egy nagyon kemény fúrófej a megmunkálandó darabból kialakítja a készterméket a megadott koordináták alapján. Így világossá vált számomra, hogyan tudják a földmérés során használt fém állványokat olyan masszívan, precízen és pontosan megalkotni.

Nagyon jó volt valami újat tanulni, ezért folytattam az acelpartner.hu böngészését. Az oldalon elmondják magukról, hogy már 1999 óta magas minőségű, fém megmunkálással kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtanak. 11 különböző gép áll rendelkezésükre, melyek talán még a földmérő eszközöknél is kifinomultabb technológiát testesítenek meg. Csak hogy említsek néhány példát, ott a 4 fejes CNC lángvágó, amelyből 2 darabot üzemeltetnek. Vagy személyes kedvencem, a 3d finomsugár plazmavágó. Jól hangzik mi? Természetesen nem elég csak szabni, és faragni a fémet, olykor csiszolni, és tisztítani is kell. Erre is van megoldásuk, egy nagy befogadó képességű szemcseszóró személyében. A sok tonnás fémeket természetesen emelgetni is kell, és áthelyezni a tartóról a munkaeszközre. Ebben 2 villás targonca és 3 híddaru segíti a szakembereket. Nem volt számomra kérdés, hogy ha úgy hozza az élet, hogy fémekkel foglalkozó vállalkozásom lesz, csak az Acélpartner jöhet szóba.

Egyébként, mindezeken túlmenően, nekem maga a weboldal is rendkívül tetszik. Én nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem nagyon fontos, hogy egy szolgáltató, már a honlappal is bizalmat sugározzon a leendő ügyfelek, vagy hát ugye a látogatók felé. Hiszen, ha valaki igényes a saját cégét bemutató weboldalra, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ez a szolgáltatásaik terén sem lesz másképp. És hát, nem árulok el nagy titkot szerintem, ha azt mondom, hogy az acelpartner.hu pont ilyen.

A fémfeldolgozással kapcsolatos mini kutatásom sikeresnek tartom, mert megtudtam hogyan készülnek a földmérő eszközök állványai, és hasonló precíz fémmegmunkálást kívánó eszközök. Emellett megismertem egy igazán értékes magyar vállalkozást, ami nagy múlttal, és még nagyobb jövővel rendelkezik.

acelpartner.hu