A földmérő is lehet alkoholista

A földmérés komoly munka, erre már régen rájöttem, ha arról kérdeznek, hogy ajánlom-e ezt másoknak, sosem tudom, mi is legyen a válaszom. Hiszen imádom az egész tevékenységet, minden apró csínját – bínját, de azt is tudom, hogy ez nem való mindenkinek. Tényleg nem. Technikai érdeklődés, a monotonitás tűrése, pontosság, fegyelmezettség, türelem mind alapvető fontosságúak. De kiben van meg mindez együtt!?

És még ha az ember jó földmérő, akkor is lehetnek gyengeségei: mint az alkoholizmus. Sőt, ahogy nemrég megtudtam, az alkoholról leszokás sokkal nehezebben megy, mint hinné az ember. Külső segítségre rengeteg olyan embernek is szüksége van, aki talán nem is tud róla. Nem is olyan rég hallottam a Felépülők nevű csapatról és Rehabilitációs Központról, ahol olyanok segítenek a felépülésre elszánt alkoholbetegeknek, akik maguk is átestek ezen a függőségen.

Igazán emlékezetes és megható a család történetét olvasni, amelyben szóba kerülnek olyan intim és nehéz részletek is, mint külön költözés, válás, karambol, rendőrség, újrakezdés, az alkohol mellett marihuána, de szerencsére ebben a családban az apáról fiúra szálló “átok” legyőzésre kerül, sőt, egy hivatást, az életnek egy új értelmet ad: ez a Felépülők Családi Felépülési Központ, ahol négy különböző “termékkel” segítik az alkoholról leszokást választókat. Ezek az állapotfelmérés, az egyéni konzultáció, a családi konzultáció és a 28 napos, tehát 4 hetes bentlakásos program, amely ismertté tette ezt a központot. Ez a bentlakásos program all-inclusive, a szállástól az étkezéseken át az egész napi különféle programokig minden benne van, és a Minnesota módszert követve nagyon magas gyógyítási aránnyal dolgozik: 70-75%-ban sikerül kigyógyítani az alkoholról leszokókat, akiknek komoly külső segítségre van szükségük.

Ha számunkra vagy szerettünk, hozzátartozónk, ismerősünk számára segítséget vennénk igénybe a Veszprém közelében (kb. 30 percre a várostól), a világ zajától távol találjuk a házat, ahol profi, megalapozott, felügyelt módon (a program szakmai felügyelője pszichiáter és addiktológus, osztályvezető főorvos) főleg olyan segítőkkel érintkezésbe lépve találhatja meg a kivezető utat az alkoholbeteg, akik saját maguk is átestek ezen a betegségen, amely már ezrek életét rövidítette meg és még több tett emberi kapcsolatot, szerető családot, házasságot tett tönkre.

alkoholról leszokás