A földméréshez is szükség van napelemekre?

Nem is olyan rég találkoztam valakivel, aki azt mondta, hogy ha a címben kérdőjelet látunk, akkor a válasz nemleges lesz. Itt is ez a helyzet, részben. Hiszen a földmaérés jóval idősebb, mint a (modern, jól használható) napelemek, így nyilván napelemek nélkül is meg lehet oldani a földmérés alapvető feladatait. Azonban bármely olyan eszközt, amely elektromossággal működik (például egy földméréshez használt Falcon 8 UAV drón), megéri napelemmel feltölteni hálózatról (legyen szó akkumulátorról, feltölthető elemről vagy otthoni gépről).

Ha pedig napelem, akkor napelemrendszer.info: itt rengeteg jó ár-érték arányú ajánlatot, érdekességet találhatunk (még arról is, hogy áll a napelem helyzet Ázsiában vagy Afrikában), sőt, és ha már napelem ár a téma, hadd jegyezzem meg, hogy ez az egyike azoknak a kevés oldalaknak, amelyeken pontos árakat és napelemes rendszer leírásokat találunk.

Nyilván ne várjuk azt, hogy hó essen nyáron, vagy hogy az általános ajánlatok között csak kattintanunk kelljen, hogy megtaláljuk a nekünk leginkább megfelelő rendszert. A napelemrendszer.info csapata is tudja, hogy csak úgy lehet valóban jó (ár és rendszer) ajánlatot adni, ha pontosan tudják, hogy nekünk mire van szükségünk. Mennyi a jelenlegi áram fogyasztásunk, a napelemes rendszerrel mást is üzemeltetni akarunk-e, mint most (pl. meleg víz, fűtés), milyen dőlésszögű a tetőnk, milyen az árnyékolás (és mi várható a következő évtizedekben), esetleg a kertünkbe akarjuk telepíteni a paneleket.

Egy napelemes rendszer telepítése nagy döntés, de nem véletlenül tudunk csak jót mondani a napelemes panelekről: egy idő után ingyen energiát nyújt (egy átlagos rendszer 8-10 év alatt hozza be az árát), divatos, energia- és környezettudatos, és nemcsak minket és a családunkat, de az országot is segíti az energiafüggetlenség útján. Ezért a napelem ára, mint kezdeti befektetés, nem túl nagy áldozat mindezért, főleg, ha utánajárunk kedvezményes hitel lehetőségeknek és az elérhető állami támogatásoknak.

Az pedig, hogy a megtermelt energiát földmérésre, TV nézésre, vagy egy távirányítós kisautó akkumulátorának töltésére használjuk, abba senki nem fog már beleszólni.